Érdekességek, Akciók

Fa csomagoló eszközökről


Ha lenne a csomagolásnak történelemkönyve, és kinyitnánk az első oldalakon, azt látnánk, hogy a legrégebbi bizonyítékok a Kr. e. 2000 körüli időszakból maradtak ránk. A csomagolás legelőszőr a mezőgazdasággal kötött házasságot. Az ókori Egyiptomban, a fonott kosarakban a rabszolgák és az asszonyok különböző gyümölcsöket, élelmiszereket vittek a fejükre helyezve.

A fa alkalmazásának sokféle lehetőségét az ember korán felismerte. A fa csomagoló eszközöket elsősorban a szállítás alatti védelemre alakították ki. Ennek megfelelően a csomagoló eszközök kezdetben meglehetősen robosztusak voltak. A méreteket az is befolyásolta, hogy a ládaelemeket szekerceszerű szerszámmal faragták ki fatörzsekből. A szerszámok fejlődésével a facsomagoló eszközök méretei is jelentősen megváltozott. A ládára vonatkozó első írásos emlék 1322-ből Strassburgból illetve 1375-ből Danzingból származnak. Elég koraiak a frigyládáról szóló leírások is Etiópiából: hossza 1,15 méter hosszú, szélessége és mélysége 0,7 méter. Anyaga akácia, kívülről aranylemezek borítják, két aranykerub őrködik rajta.
A1486-ban készítették el az első furnérlemez dobozokat.

A 20. század elején leggyakrabban még fát használtak csomagoló anyagként. A fejletlen csomagolástechnikával rendelkező országokban még ma is a legfontosabb csomagolóanyagnak tekintik. Napjainkra sokat veszített jelentőségéből, de szállítási csomagolások számos területén ma is pótolhatatlan. Ennek oka elsősorban jó tulajdonságaiban rejlik. Szilárdságához képest kicsi a sűrűsége. Rugalmas, szívós, ezért a szállítás, tárolás, mozgatás során fellépő mechanikai hatásokat jól viseli. Könnyen megmunkálható, egyszerű módon köthető. Szegezéssel, kapcsozással, csapozással szilárd burkolat készíthető belőle, mely megfelelő kialakítás esetén a becsomagolt terméknek biztos védelmet nyújt. Kicsomagoláskor könnyen szétszedhető, anyagát többször fel lehet használni Természetes, és újratermelhető anyag, amely feldolgozása, használata és megsemmisítése során nem szennyezi a környezetet.


Csomagolási célokra az alábbi kedvező tulajdonságai teszik alkalmassá a fát:

  • Könnyen megmunkálható, szilárdságához képest kicsi a térfogattömege
  • Szállítás, tárolás, mozgatás során fellépő mechanikai igénybevételeket jól viseli
  • Nem törik, nem reped, erősen nem deformálódik
  • Viszonylag olcsó